Diferite tipuri de beton

Diferite tipuri de beton

Betonul este prezent peste tot, oriunde ne uitam: cladiri, poduri, drumuri, piste de aeroport, terase sau case. Toate aceste structuri depind de un material artificial cu o formula simpla.

Cum se face tot betonul? Betonul este compus din ciment, apa si agregate de ingrosare. Cand sunt amestecate, se creeaza un material de constructie care se intareste in timp.

Betonul proaspat are multe intrebuintari, poate fi aplicat pentru a forma scari, coloane, usi, grinzi si alte structuri familiare. Betonul este realizat in diferite grade, inclusiv clase normale, standard si de inalta rezistenta. Aceste grade indica cat de rezistent este betonul si cum va fi utilizat in constructii.

Un Inginer Structurist stabileste ce fel beton este recomandat, astfel incat structura de rezistenta sa fie durabila zeci de ani.
Tipurile de beton

Exista multe tipuri diferite de beton, dintre care unele pot fi folosite in acelasi scop. Depinde de scopul pe care vrei sa-l atingi.

1. Beton de rezistenta normala este combinatia intre beton, nisip si agregate – folosind raportul 1:2:4. Dureaza aproximativ 30 pana la 90 de minute pentru a se intari, dar acest lucru depinde de conditiile meteorologice de la locul turnarii betonului si de proprietatile cimentului. Se foloseste in mod normal pentru pavaje sau cladiri care nu necesita rezistenta mare la tractiune. Nu este foarte bun pentru multe alte structuri, deoarece nu rezista bine la tensiunile create de incarcarea vantului sau de vibratii.

2. Beton simplu sau obisnuit are in compozitie amestec de 1:2:4 cu ciment, nisip si agregate. Se foloseste la fel ca betonul cu rezistenta normala, dar cu un grad de durabilitate foarte satisfacator. Se foloseste frecvent in constructia de baraje.

3. Betonul armat este utilizat pe scara larga in industrie si constructii moderne. Rezistenta betonului armat este ajutat prin plasarea de fire, tije de otel sau cabluri in beton inainte de a se intari.

Aceste armaturi rezista fortelor de tractiune, in timp ce betonul insusi ajuta la rezistenta fortelor de compresiune. Ele creeaza o legatura puternica si, ca rezultat, cele doua materiale rezista la o varietate de forte aplicate. In esenta, ele devin un singur element structural.

Inca din secolul al XIX-lea, de cand a fost inventat, a schimbat dramatic industria constructiilor. Cladirile, podurile si drumurile se bazeaza pe beton armat.
In prezent serviciile de proiectare structuri beton armat au evoluat foarte mult si se folosesc tehnologii de ultima generatie.

4. Betonul precomprimat este creat folosind o tehnica speciala. La fel ca betonul armat, include bare sau tendoane. Dar aceste bare sau tendoane sunt solicitate inainte de aplicarea efectiva a betonului.

Cand betonul este amestecat si asezat, aceste bare sunt plasate la fiecare capat al unitatii structurale in care sunt utilizate. Cand betonul se intareste, aceasta unitate este pusa in compresie.
Betonul precomprimat este folosit pentru a construi poduri, structuri grele incarcate sau acoperisuri cu deschideri mari.

5. Betonul prefabricat este creat si turnat intr-o fabrica conform specificatiilor exacte. Unitatile prefabricate din beton sunt apoi transportate la santier si asamblate. Betonul prefabricat este utilizat pentru: blocuri de beton, pereti prefabricati, unitati de scara.
Avantajul utilizarii betonului prefabricat este asamblarea sa rapida. Fiind produs in fabrica, acest tip de beton este de calitate foarte inalta.

6. Betonul usor este creat prin utilizarea agregatelor usoare. Agregatele sunt ingrediente care adauga la densitatea stilului betonului. Aceste agregate usoare includ materiale naturale precum roca sau piatra ponce, materiale artificiale precum argila si sisturi expandate, materiale prelucrate precum vermiculitul si perlitul. Proprietatea sa cea mai importanta este ca are o conductivitate termica foarte scazuta.
Utilizarile obisnuite pentru betonul usor includ crearea de punti de poduri si blocuri de constructie. Poate fi folosit si pentru a proteja structurile din otel.

7. Betonul de inalta densitate este frecvent utilizat in constructia de centrale atomice. Agregatele grele utilizate la crearea betonului de inalta densitate ajuta structura sa reziste la radiatii.

Este dificil sa gasesti o structura rezidentiala sau comerciala fara prezenta betonului. Echipele de constructii si antreprenori se bazeaza pe amestecuri specifice pentru a crea accente decorative, alei, garaje si multe altele. Cu toate acestea, este nevoie de un profesionist cu experienta pentru a aplica pulberi si materiale de beton.

Similar altor materiale de constructie, betonul este influentat de temperaturile interioare si exterioare. Cel mai frecvent motiv pentru expansiunea betonului este incalzirea. Betonul se extinde la caldura intensa si sufera o contractie pe masura ce temperaturile scad. Fluctuatia dintre temperaturile calde si cele reci afecteaza integritatea structurala a unei cladiri in timp.

Orice proiect care implica beton necesita servicii proiectare structuri de rezistenta. Lucrarile care au loc in aer liber vor necesita rosturi de dilatare pentru a ajuta betonul sa se adapteze la diferite conditii.