Stim cu totii, un lucru minunat este atunci cand copiii se joaca, mai ales in colectivitate (daca mai mananca si sanatos, ziua e un succes total). Cat de frumos este atunci cand se intorc din distractia lor plina de imaginatie, de la locul de joaca cu obrajii roz si zambete mari. Expertii vin cu argumente de ce joaca copiilor este atat de importanta in dezvoltarea lor.
Imbunatateste concentrarea
Parinti, ridicati mana daca v-ati confundat vreodata copilul cu iepurasul Energizer pentru ca este mereu in miscare. Dupa parerea expertiilor, aceasta nevoie de miscare are legatura cu dezvoltarea sistemelor senzoriale ale copiilor. Ei invata sa preia informatii si sa le integreze. Si cand vine vorba de medii stimulatoare, fie in aer liber sau in interior, sa se creeze acel echilibru exact de care au nevoie copiii.
Sistemul proprioceptiv al copiilor (simtul nostru de constientizare a corpului, care joaca un rol important de reglare), cat si simturile vestibulare (legate de echilibru si simtul nostru de constientizare spatiala) sunt pe deplin implicate in joaca interioara sau exterioara. Indiferent de mediul de joaca, copilul depune o munca grea de a-si misca corpul sarind, impingand, aplecandu-se, leganand), ceea ce inseamna ca ambele sisteme extrem de importante sunt activate. Rezultatul? Aceste sisteme sunt pornite, astfel incat copiii sunt mai capabili sa se concentreze.
Incurajeaza creativitatea
Daca ti-ai vazut vreodata copilul transformand un simplu bat intr-o bagheta magica, face o placinta dintr-o bucata de plastilina sau sare pe trambulina cu gandul ca ar fi un super erou, stii cat de imaginativi pot fi. Cand copiii petrec timp jucandu-se intr-un loc special amenajat, au mult spatiu (atat la propriu, cat si la figurat) de imaginat si creat. Dincolo de a demonstra cat de adorabili sunt copiii nostri, jocul creativ este important pentru dezvoltarea lor. Petrecerea timpului in colectivitate promoveaza tipul de gandire flexibila care ii ajuta pe copii sa genereze idei noi. De aceea, acel bat simplu poate fi un stalp de pescuit, o sabie de cavaler sau un creion care face desene uimitoare de murdarie. Posibilitatile sunt nesfarsite – si acesta este ideea.
Genereaza empatie
Pe langa toata aceasta creativitate care vine din jocul imaginativ, copiii pot explora si empatia prin ea. Imaginarea experientelor altor creaturi, in special a celor mai mici decat ele, construieste empatia cognitiva la copii. Ii ajuta sa inteleaga diferite emotii si sa le recunoasca la alte persoane. Si, cel mai important, ii determina sa aiba grija si despre ceilalti.
Cultiveaza curiozitatea
Intrebarea preferata a copiilor este „de ce?” Ca in “de ce nu pot face asta?” sau “de ce unele jucarii merg cu baterii?”. Cand copiii se joaca in interior sau afara, exista multa minune naturala si curiozitate in jurul lor.
Efectele timpului petrecut la joaca se vad asupra curiozitatii copiilor in fiecare zi. Adesea, copiii isi creeaza propriile povesti despre ceea ce vad in jurul lor. Si in aceste povesti, copiii invata sa recunoasca tipare si sa puna intrebari importante. Ei ajung sa puna si sa raspunda la propriile intrebari „de ce”.
Imbunatateste starea de spirit
Joaca imbunatateste starea de spirit si se reduce riscul depresiei si anxietatii.
Simtul vestibular ofera un efect calmant asupra copiilor. Cercetarile au aratat ca atunci cand este activat (exemplu: alunecarea, rotirea, balansarea) ajuta sa isi mentina calmul. Copii mai calmi si mai fericiti?
De asemenea, parintii sunt mai relaxati si linistiti.
Construieste abilitati de rezolvare a problemelor
Cand vine vorba de abilitati de viata, copiii nostri nu pot avea niciodata prea multe. Stiti ca se pot urca pe un tobogan gonflabil sau pot desena ceva dragut si pot construi abilitati fundamentale de rezolvare a problemelor? Petrecerea timpului in colectivitate la joaca, ii conecteaza pe copii, la comunitate si la ei insisi si poate avea un efect profund asupra modului in care abordeaza necunoscutul. Le ofera sansa sa planifice, sa prioritizeze, sa incerce diferite solutii, chiar sa negocieze intr-un mediu sigur. In cele din urma, aceste abilitati ii invata pe copii sa devina mai rezistenti pentru viitor.
Incurajeaza obiceiurile sanatoase
In calitate de parinti, incercam mereu sa transmitem obiceiuri sanatoase copiilor nostri. Acesta este motivul pentru care facem piure de mazare alaturi de sosul lor de mere si aplicam strategii de linistire ale expertilor cand copiii care crize de furie. Se pare ca jocul poate transmite copiilor nostri multe obiceiuri sanatoase. Jocul le ofere copiilor exercitiile de care au nevoie pentru a mentine o greutate sanatoasa. Activitatile sportive sunt un bun antrenament pentru copii. Indiferent daca le place sa practice fotbal, volei, tenis, dans, inot ii ajuta sa ramana sanatosi pe masura ce cresc. Sunt o multime de jocuri indoor care implica miscarea si se pot juca in colectivitate.