Ce este aglomerarea dentara?

Aglomerarea dentara apare atunci cand dintii au crescut in mod necorespunzator, provocand rasucirea si alinierea gresita a dintilor.

Intr-o aliniere ideala a danturii, dintii cresc fara a se aglomera sau fara a lasa goluri intre ei. Dintii trebuie sa se atinga, fara a afecta rotatia corecta a dintelui. Dintii superiori ar trebui sa atarne putin usor peste dintii inferiori, cu toti dintii aliniati bine si confortabili atunci cand musca.

Din pacate, acest lucru  nu se intampla intotdeauna, dintii multor oameni nu cresc exact corect! Aglomerarea dentara este o problema obisnuita care apare atunci cand dintii nu cresc in mod corespunzator.

In schimb, din cauza problemelor genetice privind dimensiunea maxilarului sau alti factori externi, dintii se inghesuie in timp ce cresc, impingandu-i in sus in pozitii nenaturale si strambe. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme. Este important sa tratati aglomerarea cu o ingrijire ortodontica eficienta, supravegheata, pentru a preveni cariile dentare sau alte probleme.

Ce cauzeaza inghesiurea dentara?

Aglomerarea dentara poate fi cauzata de o serie de factori. Genetica este de obicei o parte a problemei: daca maxilarul este prea mic, poate avea impact asupra cresterii dintilor, provocand aglomerarea.

Alti factori care pot provoca aglomerarea dentara:

    Pierderea prematura a dintilor de lapte

    Dinti adulti suplimentari

    Cresterea anormala a dintilor

    Dinti neobisnuit de mari (poate fi cauzat de anumite sindroame)

Unele cauze pot duce la un singur dinte rasucit; altele pot determina cresterea necorespunzatoare a intregului rand de dinti.

Care sunt semnele aglomerarii dentare?

Daca nu sunteti sigur daca dintii vostri au probleme sau daca sunteti ingrijorat de faptul ca dintii copilului vostru sunt strambi, exista cateva semne pe care le puteti cauta pentru a evalua daca dintii sunt aglomerati:

    Disconfort la muscatura

    Dintii strambati asezati in unghiuri nenaturale in gura

    Dintii se suprapun reciproc

    Muscatura incrucisata

    Durerea maxilarului

    Probleme de muscat sau de mestecat

    Dificultati de periere si folosirea atei dentare

    Sangerarea gingiilor la folosirea atei dentare

Daca aveti intrebari daca aceste semne indica aglomerarea dentara, programati o consultatie cu un ortodont autorizat pentru mai multe informatii. Vor putea face o examinare amanuntita pentru a stabili daca dintii tai sunt prea aglomerati si ce sa faci in legatura cu asta.

Este important sa va tratati de aglomerarea dentara, deoarece poate provoca probleme de durata pentru dinti, gingii, gura si sanatatea generala. Cea mai semnificativa problema este igiena precara: dintii aglomerati, care se suprapun, sunt mult mai greu de curatat corect, ceea ce dezvolta cresterea bacteriana si acumularea placii.

Probleme care rezulta din aglomerarea dentara:

    Cariile dentare

    Boala gingivala / parodontala

    Durerea maxilarului sau a dintilor

Stima de sine scazuta

    Probleme de mestecat sau de muscat

Copiii ar trebuie sa vada un ortodont incepand cu varsta de 7 ani, desi este posibil sa nu inceapa tratamentul imediat, ortodontul va putea sa monitorizeze si sa prezica tiparul de crestere a dintilor, sa faca un plan de interventie daca este necesar sau sa ia masuri timpurii pentru a preveni inghesuirea dentara.

Daca aveti aglomerari dentare, vizitati o clinica dentara Bucuresti sector 4 pentru o consultatie. Indiferent de varsta, un ortodont experimentat poate folosi aparate dentare pentru a va ajuta sa obtineti dinti drepti si un zambet frumos.

Exista diverse forme de aparat dentar, toate acestea putand fi instrumente foarte eficiente in mainile ortodontilor experti pentru a trata aglomerarea dentara. Aparatele dentare din metal, ceramica sau lingual pot ajuta la alinierea corecta a dintilor.

Clinica Dentara Bucuresti Sector 4